Potentialen i bankernas sotdöd

Jag förstår att låga P/E-tal och höga direktavkastningar kan se lockande ut, särskilt om man som investerare känner lite höjdskräck i övrigt på börsen. Men kom ihåg att banker inte värderas som andra företag, och det finns ofta god anledning att hålla nere värderingarna på just banker sent i en högkonjunktur. På kortare sikt kan det dock ändå vara läge att köpa banker som en trade. // Läs hela artikeln om banker här


Utdrag

…samtidigt som Europeiska banker dör en långsam sotdöd skakar det globala finansiella systemets grundvalar. Det är bland annat Bitcoin och företagskopplade digitala valutor som hotar dollarns status som reservvaluta, samt kan underminera olika nationers monetära kontroll. Utvecklingen sker för övrigt i linje med cykeln för det globala finansiella systemet, vilket genomgått stora förändringar ungefär var 30-40:e år (1873, 1914, 1944, 1971).

I praktiken har systemet spelat på övertid sedan Draghis berömda “Whatever it takes” anförande sommaren 2012. Kanske kan man säga att vi faktiskt redan då påbörjade det senaste monetära paradigmet, vilket innebar en övergång till obegränsat penningtryckande, också känt som Modern Monetary Theory eller Magic Money Tree. Men egentligen ska man nog se QE som ett sätt att förlänga cykeln innan den riktiga förändringen tar vid.


Facebook libra och andra digitala valutor

…i Kina skrev South China Morning Post nyligen att landet ser över möjligheterna att lansera sin egen digitala nationsvaluta (vid sidan av de privata AliPay och WeChat Pay). Anledningen är att landet ser Libra som ett hot mot Kinas finansiella system, särskilt om Libra kan anses vara dollarcentriskt, vilket det i praktiken blir om dess valutakorg baseras på dollarns nuvarande globala vikt. I Indien ser man vidare kryptovalutor som ett så stort hot att man nu utvärderar kriminalisering av allt användande av kryptovalutor sanktionerat med fängelsestraff.


OBS! Se upp för missvisande direktavkastningar nu när bankerna reviderar sina utdelningsmål


Läs hela artikeln om banker här

admin

One Comment

  1. Criminalizing “crypto” currencies (there’s nothing secret about them) ? No need to say “Abgrund tolja so”…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.