Är guld historiskt dyrt eller billigt?

En ny artikel på Zerohedge förklarar hur guld är både lättare (!) och tar mindre plats än Bitcoin. En bitcoin väger t.ex. ca 1,7kg, med 8 000$ guld bara väger 200 gram.

Artikeln är underhållande, men onödigt mångordig för min smak. Ögna igenom den om du har väldigt gott om tid, samt vill höra varför “Drop Gold” bygger på tveksamma premisser.

En viktigare fråga är om guld är billigt eller dyrt i förhållande till sig självt just nu. Jag skrev nyligen en krönika för Omni på det temat, som du hittar om du följer länken. Här följer några korta utdrag:

“I dag får du lämna ifrån dig 70 gram guld för att köpa en enhet av det breda amerikanska aktieindexet S&P 500. Det är extremt mycket. Till exempel kostade det bara en femtedel så mycket, 18 gram guld/index, för bara åtta år sedan. Guldet har faktiskt haft mycket större köpkraft än så många gånger de senaste 150 åren, med priskvoter på låga 5-10 gram/index.”

“Bara det senaste halvåret har kvoten både hunnit falla och stiga med 25 procent, så visst svänger det så mycket att man kan handla på det, men trots allt utan tydlig trend. De stora rörelsernas tid är definitivt inte förbi bara för att vi lever på 2000-talet. Kanske är det dags igen nu.”

“Det finns några anledningar till att snarare tro på en fallande kvot (fallande aktier eller stigande guld) än tvärtom. Till exempel är aktievolatiliteten ovanligt låg och med vissa tendenser till plötsliga högre spikar, precis som mönstret var inför finanskrisen 2008.”

“Ett annat tecken är att värderingen av börsföretagens försäljning i dag nästan är tre gånger så hög som den historiska normen. Det såg ut på ungefär samma sätt både år 2000 och 2007, det vill säga precis innan börsen föll och guldet steg. Det trots allt stigande guldpriset de senaste tre åren ser ut att vara på väg att sniffa sig till att det är en period på gång med stigande volatilitet och riskaversion.”

Läs resten av artikeln här. Där får du bland annat perspektiv på aktietoppnivåer på >300 gram guld per S&P 500, dvs S&P på över 10 000.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.