Har du koll på de nordiska framtidsbolagen?

5G-nät, återvinning, autopilot, automatisering, halvledarverktyg och gruvrobotar – Är det något du skulle kunna vara intresserad av?

Den här artikeln om teknikdrivna nordiska verkstadsföretag finns i sin helhet här hos Vontobel

Du har väl koll på megatrenden som fritt översatt kallas Verkstad 4.0 ? Det handlar om maskiner som pratar med maskiner och automatiskt anpassar och synkroniserar sitt arbete. I slutänden handlar det om att skapa effektivare flöden med färre fel, lägre kostnader och mindre fara för både människor och miljö, samtidigt som produkterna får högre kvalitet och återvinningsbarhet.

Ända ut i fåret

När de svenska IT-konsulterna växte fram på 1990-talet pratade Framfab om visionen att “det ska kännas ända ut i fåret” när du trycker på köpknappen i webshoppen. Med det menade Birgersson att knapptryckningen triggar en kod som omedelbart ändrar orderstatus och lagerstatus i både säljarens och säljarens underleverantörers affärssystem. Det får i sin tur lika snabbt följdeffekter via vävmaskinerna i Bangladesh, garntillverkarna och i slutändan hos fårbönderna. De senare sätter klippmaskinen i pälsen på Shaun sekunden efter ditt musklick. 

Nordisk 5G har en fördel

I indexet ingår till exempel 5G-företagen Nokia och Ericsson … och nordiska verkstadsföretag som Veoneer, ABB, Konecranes, Wärtsilä, Sandvik, Hexagon och Atlas.

På kortare sikt är det bra att kunna hedga sin portfölj tillfälligt, när marknaden tar ut för stora svängningar i förskott utan något mer konkret att gå på än att alla andra köper eller säljer. Det är då Nordic Industry 4.0-relaterade produkter kommer bäst till sin rätt.

Läs hela artikeln här

admin

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.