Nyheterna fokuserar på mellanårsval och kvartalsrapporter, men det är inte där det viktiga händer

Topic: my guest blog in Swedish about US midterms and the most recent earnings season

Idag skriver jag som gästkrönikör hos Vontobel om vad mellanårsvalet i USA betyder för aktiemarknaden


Här hoppar jag rakt in i texten:

När en spänd bågsträng möter ett rakblad…

…alltså, mellanårsvalet i USA var positivt men marknaden sänder ändå ut en negativ signal och en vilja att sälja uppgången. Detta sker dessutom efter en av de mest positiva kvartalsrapportperioderna någonsin, men då aktiemarknaden paradoxalt nog föll med tio procent på en månad.

Tolkningen blir att det nu är helt andra faktorer som styr flödet av kapital och viljan att ta risk.

Med höga värderingar, tilltagande attraktivitet hos alternativ som bland annat räntepapper, ädelmetaller och jordbruksråvaror, samt stigande räntor som medför ökade kostnader för allt från bostads- och aktielån till investeringar, blir helt enkelt en enstaka rapportperiod eller valomgång nästan helt irrelevant.

Glöm således bort vad som hänt i oktober och november och fundera på om det är dags att byta strategi. När man har två jämbördiga strategier som gett liknande performance över närmare ett sekel, är det logiska att byta från den som fungerat ovanligt bra i flera år till den som släpat efter. I annat fall måste man anta att den ena strategin plötsligt blivit dominant för alltid. I praktiken gäller det alltså i dagsläget i så fall att byta från Köp Och Behåll För Evigt till Våga Sälj Dyrt och Köp Billigt Senare. Med justerat CAPE på 45 och tio års börsrally bakom oss känns inte det som någon större risk att minska exponeringen mot de aktier och aktiemarknader som gått starkast.

Frågorna du behöver ställa dig är 1) om…

Här hittar du resten av min gästblogg hos Vontobel

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.