4 praktiska metoder för att maximera dina resultat

Ämne: Enkla praktiska psykologiska knep för att bli mer effektiv

Sammanfattning: Syfte, Processer, Invertera, Inre dialog


Invertera alla problem. Vänd bak och fram och ut och in och hitta en annan inramning som framställer en uppgift i ett annat ljus. När du t.ex. står i en kö kan du tänka att du i alla fall inte befinner dig på ett tråkigt kontor. När du genomför en ansträngande övning på gymmet är det en mental övning inte en fysisk. Och på motsvarande vis så när du tappar fokus i din meditation ska du tänka att det är en fysisk övning som inte alls är ansträngande, inte en utmanande mental prestation.

Håll ut längre genom att ge upp direkt. Ge (nästan) upp, genom att intala dig att du får ge upp nu, eller snarare alldeles strax — bara efter denna enda och sista ansträngning. Men så precis när du slappnar av och känner tillfredsställelsen över att vara klar så använder du den positiva känslan som plattform och styrka för att nästan ge upp igen, efter bara en till.

Alla människor har en inbyggd buffertfunktion som bara tas fram när den verkligen behövs eller när man ser mållinjen. Evolutionärt verkar det som bufferten var viktig på savannen för att det ska finnas en energireserv vid en plötslig attack. Utnyttja detta genom att lura dig själv att varje steg är det sista.

Identifiera din verkliga drivkraft, ditt varför. Innan du ens börjar anstränga dig behöver du ha en underliggande drivkraft, ett syfte som ser till att du alltid är motiverad att prioritera investeringarna i din framtid, istället för mer lättvindiga nöjen idag.

Och för att hitta ditt varför behöver du lära känna dig själv och kontrollera hur du pratar med dig själv och uppfattar dig själv. Mycket av hur du mår beror helt enkelt på hur du pratar med dig själv.

Hur ska du prata med dig själv för att hålla rätt fokus och för att uppnå den känsla du eftersträvar? Ett tips är att se dig själv i ögonen i spegeln några minuter varje dag eller en längre session någon gång i veckan eller månaden medan du aktivt tänker på vem det egentligen är du ser. Var ärlig men positiv. Du är den du är, men du är i vilket fall unik och ditt verkliga syfte i livet är att vara så mycket dig själv du kan vara. Det är måttstocken på om du kan vara stolt över dig.

Försök undvika narrationen, överjagsrösten som styr och beskriver vad du är med om, försök att istället bara vara med och uppleva livet mer direkt. Var uppmärksam och medveten snarare än att oroa dig över nästa steg eller gräma dig över tidigare snedsteg. Saker du inte kan ändra är ändå irrelevanta, så lägg dem mentalt utom synhåll.

Ta reda på vem du verkligen är, vad du vill uppleva när ingen ser på, vad du eftersträvar som du inte behöver andras uppskattning för att själv finna mening i. Fråga dig vem du är, vad du vill och varför.

Fokusera på processer, inte slutmål. Ha inte för avlägsna megamål, utan tänk dig livet mer som en riktning styrd av en vision och skapad som en pågående process. Enorma mål kan verka förlamande. De riskerar dessutom både att göra dig besviken om du aldrig når målet och tom om du skulle göra det. Bra processer däremot kan vara en källa till glädje varje dag då du ser att du uppnår vad du planerat. Glöm bara inte att lyfta blicken då och då för att kontrollera att riktningen fortfarande stämmer överens med vem du verkligen är och vad du vill, så du inte i slutänden råkat uppfylla någon annans mål (även om denna råkar vara ditt eget yngre jag).

Ett närliggande knep är att dela upp större problem i små lätthanterliga delar. Förr eller senare når du ner till en så grundläggande nivå att uppgifterna blir nästan löjligt enkla att utföra.

Om något är svårt att förstå är det inte ditt fel utan kommunikatörens. Fråga varför något är som det är, och om du inte förstår då heller fråga varför igen. Ingenjörer får ibland lära sig att fråga “varför” 5 gånger för att nå ned till kärnan av hur något fungerar.


Sammanfattning

Identifiera först och främst dina underliggande drivkrafter, mål och yttersta syfte för att kunna etablera rätt riktning i livet

Sätt därefter upp ett system av vanor, rutiner och processer som sakta men säkert leder dig rätt och som gör att du alltid känner att du uppnår små segrar varje dag snarare än blir förlamad och överväldigad över att ha för stora och avlägsna mål

Lura dig själv eller hitta nya angreppsvinklar genom att dela upp problem i små lätthanterliga delar samt “invertera” ditt perspektiv, t.ex. från “vad bör jag göra” till “vad bör jag undvika”, eller “vad jobbigt fysiskt det är att träna” till “vad enkelt det är för hjärnan att träna”. Ställ dig frågan “varför” 5 gånger för att nå roten av ett problem, t.e.x frågan om vem du är eller vad du egentligen vill innerst inne.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.