Men det brinner ju ännu bättre med bensin!

Riksbanken kanske gör rätt trots allt – den är i alla fall förutsägbar
Som jag skrev i den senaste uppdateringen om svensk ekonomi den 7 februari i år så tar det nog emot hos Riksbanken att införa positiv styrränta. Mycket riktigt backade ledamöterna häromveckan från (de hypotetiska) planerna på att höja räntan, för att istället fokusera på att göra matinköp och utlandsresor dyrare för vanliga svenskar.

Vad ligger då bakom Riksbankens agerande? Hur står det egentligen till med den svenska ekonomin efter 10 år med extremt stimulativ penningpolitik, börser som rusat till nya all time highs, och synkroniserad global högkonjunktur?

Är negativ ränta och tillgångsköp det enda rimliga alternativet givet läget för ekonomin?

Vi tittar i tur och ordning på den senaste statistiken över arbetsmarknaden, ekonomins tillväxt och inflationen, men redan från början kan jag avslöja att det aldrig varit bättre. Om Sverige någonsin tänt på alla cylindrar så är det nu…


…Däremot är det fullständigt oförståeligt varför Riksbanken medvetet väljer att föra en överhettningspolitik,endast som enbart kan förklaras av politisk påverkan, eller en snarast hedgefondinspirerad permapessimism inför framtiden.

Med ovanligt hög tillväxt och helt normal inflation i ryggen är det snarast omöjligt att försvara något annat än en styrränta på omkring 4%. När då Riksbanken väljer en negativ ränta, samt tillgångsköp ovanpå det, innebär det en fantastisk (om än kortsiktig) gåva till alla som har möjlighet att ta risk…

Läs resten av krönikan här hos Vontobel

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.