Om Tesla, Hennes & Mauritz och osäkerhet

En stor smäll verkar ha kickstartat universum från ingenstans för ett antal miljarder år sedan. Många anser att det var ganska onödigt och vi dras än idag med materian och naturlagarna som stelnade vid själva rummets fasövergång.

En del av arvet från Big Bang är att framtiden är osäker; dvs verkligheten är genuint slumpmässig och kan alltså inte förutspås. Ett alternativt sätt att uttrycka det är att fler saker kan hända än som faktiskt inträffar. Osannolika saker händer inte bara en liten del av gångerna utan inträffar t.o.m. riktigt ofta. Om du inte tror mig kan du fundera på var lotterivinster kommer ifrån.

Om man ska investera i den här verkligheten bör man använda ett robust system med felkorrigering och minimering av oacceptabla utfall som t.ex. att förlora allt . Det viktigaste av allt är att komma ihåg att man aldrig kan vara helt säker på ett framtida utfall. På grund av ett antal evolutionära genvägar kan vi faktiskt inte ens lita på att vi uppfattat befintlig information korrekt.

Alltså, vi vet varken var vi är eller vart vi ska och ändå är vi ofta tvärsäkra. Inte konstigt att både apor, slemsvampar och fyrkantiga algoritmer springer i åttor runt de flesta av oss på aktiemarknaden…

Läs resten av artikeln om att  blanka Hennes&Mauritz och Tesla här på Vontobels webplats.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.