Så säkert står Sverige

Sverige står stadigare än någonsin

OBS: det här är ett kraftigt förkortat utdrag från originalartikeln som skrevs för Vontobel här.

Inflationstakten ligger precis på målet, BNP-tillväxten ligger nära den uthålliga potentialen och sysselsättningsgraden är på all time high. Samtidigt är styrräntan den lägsta sedan Riksbanken startades med en dödsdömd ekobrottslings verksamhet som bas för 350 år sedan.

Den låga räntenivån medför även att hushållens ränteutgifter i förhållande till inkomsten ligger på på all time low.Det är svårt att tänka sig ett bättre läge för Sverige än ovanstående.

Tilltagande konkurrenskraft för Sveriges viktiga exportindustri

Alla de stora exportbolagen gynnas på ett eller annat sätt av fallande krona, t.ex. Sandvik, SKF, Volvo och Atlas Copco.

Många av dessa tillhörde dessutom förra årets förlorare och kan studsa tillbaka i år.

Om man vågar lita på trenden under första halvan av januari så är processen med stigande kurser för cykliska bolag redan igång. Det gäller dock att köpa med båda händerna om man ska hinna med, eftersom alla aktiva på börsen det senaste decenniet präglats att köpa alla dippar och blir klara allt snabbare. Läget kan mycket väl redan vara över för den här gången. 


Till och med en krasch som efter 2008 skulle bara normalisera sysselsättningen

Inga kor på isen

Rekordlåga ränteutgifter

Till sist så var hushållens ränteutgifter under andra kvartalet 2018 endast 2,5% av disponibel inkomst, vilket var den lägsta noteringen sedan åtminstone 1971. Om inte de svenska hushållen har råd att köpa allt från mat och skor till mode, bilar och bostäder nu, så har de aldrig det.

När allt är på topp kan det bara gå nedåt

Allt verkar vara i det närmaste perfekt. Roligare än så här blir det helt enkelt inte. Och med det ska alltså förstås att det är mer sannolikt att det här är toppen än botten

Riskhantering

De minimum bör varje ansvarsfull investerare passa på…

Det är svårt att inte se samma tongångar idag som…

I ett sånt läge lär — — — vara en bättre placering än…

Läs hela artikeln här om du vill veta precis hur stadigt Sverige står och vad det betyder för dina investeringar

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.