Svenska

På den här sidan kommer du hitta lösryckta betraktelser om börs, teknik och personlig utveckling


SVENSKA HÖRNAN


Universum vaknar upp: 3 december 2018

Ett brev till en vän som rekommenderade en artikel om meditativt uppvaknande som en fortsättning på universums uppvaknande från intet, via kvantsoppa och energi till materia, liv och självreflektion

Hej!
Nu har jag läst texten om Evolutionary Enlightenment tillräckligt många gånger och med rätt fokus för att faktiskt förstå den. Tankarna är djupa och språket sofistikerat för att lyckas förmedla obeskrivliga meditativa tillstånd som en del i den logiska kedjan från universums fysiska utveckling till människans spirituella resa.

Jag gillar verkligen tanken på verktyg som bygger nya verktyg på en stigande abstraktions- och komplexitetsnivå. Först inget som exploderar i en kvantsoppa som stelnar till energi, sedan materia, sedan liv, medvetande, självreflektion och spritualitet och att vi nu har tagit över stafettpinnen i universums olika nivåer av uppvaknande.

Först vaknade matera från inget, sedan liv från död materia, och nu insikter om alltihop och således universum om sig självt. Finns det fler nivåer av rekursivitet? Garanterat, om du frågar mig, och jag tror att artificiell intelligens eller förbättrade hjärnor med fler abstraktionsnivåer, fler lager av hidden hierarchical markov-modeller, är en del av lösningen.

Texten är lika vacker som budskapet, och jag tror att jag inte lyckades göra den rättvisa första gångerna jag försökte läsa den delvis pga språkbarriären. Även om jag förstår alla ord och numera är ganska välbevandrad i meditation och spiritualitet, så var totaliteten av texten på engelska lite mycket för min lilla hjärna i starten. Nu har jag emellertid fullt grepp om den.

Intressant kontrast mot östlig meditation som tar en till en plats utan tid, rum, fysisk värld eller sinne, dvs helt utanför den annars ständiga kampen mot entropi i den “riktiga” världen, medan Evolutionär Upplysning tar fasta i vår djupa koppling över all tid och rum till succesiva steg i unuiversums utveckling. Vi är stjärndamm och syftet är att universum som uppstod från inget ska förstå sig självt. Syftet med allt är syftet.

Jag tar gärna till mig att vi få som idag tänker på sånt här bara utgör fronttrupp för en helt naturlig utveckling där universum självt med tiden vaknar upp och förstår sig självt. I liftarens guide till galaxen termer, eller Kurzweil/Gardners idéer om computronium då förstår universum sig självt helt och hållet när all materia är intelligent och är en enda stor kvantdator.

Grym artikel!

P.S. Skriv upp dig på mitt och Annas veckobrev Insiders med lättsamma kommentarer och analyser om ekonomi, politik, börs mm

State Of Fashion med McKinsey 3 december 2018

Idag läste jag rapporten SOF av McKinsey (en av grundarna till Nudie skickade den till mig för kommentar)

Jag fick med mig följande, men så är jag nog den minst modemedvetna i Stockholm city:

 • Håll ögonen på Kina och Indien som modeledare framöver
 • Konsumenter blir alltmer woke (please stop using the word “woke”) och medvetna om miljö och produktionens baksida, underleverantörernas anställningsförhållanden mm.
 • Konsumenternas och investerarnas krav på transparens hos tillverkare och detaljhandelsföretag ökar
 • Digital innovation allt viktigare, men VEM blir vinnare när det finns självspeglande AI-agenter, eller “spioner” som Alexa och FB?
 • 2nd hand och rental en växande kraft pga ökande ekonomisk och miljömedvetenhet
 • Handelskrig kan ändra varukedjorna/tillverknings- och transportvägarna
 • De fysiska affärerna blir mötesplatser snarare än transaktionspunkter

Fråga: Hur klarar sig Hennes & Mauritz i den miljön?

P.S. Skriv upp dig på mitt och Annas veckobrev Insiders med lättsamma kommentarer och analyser om ekonomi, politik, börs mm


2 minuter med mig och Ronja, 21 dec 2016


Hur man bygger en enkel och bra investeringsportfölj — 25 juni 2017

svar på e-mail på en fråga om hur man kan tänka kring portföljvikter

Placeringar är både svårt och lätt. Jag svajar själv fram och tillbaka i vad jag egentligen tycker och tänker om finansmarknaden. Det märks också om man läser flera olika av mina finansinlägg på bloggen. Kolla gärna under “investments” på den här fliken http://mikaelsyding.com/start-improving-future/ så ser du kanske vad jag menar med att inte vara riktigt konsekvent.
Köp och behåll
Om jag gör det riktigt enkelt tycker jag att Buy And Hold aktier över mycket lång tid är enklast och fungerar tillräckligt bra — så länge man faktiskt följer planen och inte belånar sig på topparna eller säljer bort sig i panik på bottnarna. Just nu efter 8-9 års uppgång tycker jag dock det vore synd att gå all-in på aktier bara för att det nog ordnar sig på 50-100 års sikt.
Åldersviktning
Varianter av Köp och Behåll är också bra — kanske ännu bättre, återigen om man är disciplinerad, t.ex. åldersviktning (100-ålder i aktier, resten i obligationer) eller en fixviktning (som din 80/20). Det sänker risken lite, särskilt när man närmar sig pensionen, men samtidigt får man nästan garanterat sämre avkastning över riktigt lång sikt eftersom man inte riktigt utnyttjar sin stridskassa efter börsnedgångar, bara lite då man viktar upp aktier till normalvikt igen.
Vinnaromviktning
Ytterligare en variant, som jag kanske tycker är allra bäst för den som inte vill lägga massor med tid på sina investeringar men vill ha något som är undersökt och fungerar bra, är  Öka förlorarna och Minska vinnarna. Den kan utföras på lite olika sätt, t.ex. om du utgår från 80% aktier och 20% bonds så viktar du om till 80/20 varje årsskifte. Men, och det här är den viktiga skillnaden, om aktier har stigit mer än fem år i rad så minskar du aktievikten till t.ex. 60%, och om marknaden går upp ett sjätte år så minskar du till 40%, ett sjunde så till 20% (vilket kanske kan få vara botten oavsett hur många år börsen stiger i rad). Det som inte ligger i aktier lägger du i obligationer. På motsvarande sätt kan du göra om börsen gått ner två år i rad, dvs då ökar du aktievikten till 90%, om tre år i rad så 100%, om fyra år så kanske t.o.m. fundera på belåning och gå till 110% aktier (men kanske inte högre än så). Du kan lätt själv bakåttesta metoden i Excel på de tillgångar du själv skulle ha använt dig av.
Dogs of the Dow är en variant av detta. Då köper man varje år en portfölj med de aktier som gått sämst senaste året. Om jag skulle följa den metoden skulle jag justera så jag filtrerade bort de bolag som hade riktigt svaga fundamenta också så man slapp få med uppenbara konkurskandidater.
Quattro Stagione
Jag vet inga särskilda ställen att läsa på om detta. Jag har plockat upp idén från flera olika investerare som använt metoden och som gjort statistiska körningar på den, bl.a. Marc Faber. Här finns även en av mina artiklar om QS.
 
I grund och botten är QS bara en förlängning av din egen blandfondstrategi med aktier och obligationer, fast med fler förhoppningsvis okorrelerade tillgångsslag. QS kan antingen utföras med strikt 25%-viktning (eller 20% om man använder 5 pajbitar), eller med vinnarviktning. Om använder vinnarviktningsmetoden så gör man som jag beskrev ovan, dvs om ett tillgångsslag gått särskilt dåligt i procent eller över lång tid så viktar man upp det extra mycket — och tvärtom för de som gått extra bra i procent eller lång tid.
 
Tyvärr får du räkna själv på vad som skulle fungera bäst för dig då jag inte vet några resurser att läsa på om metoden. Mitt tips är att sätta upp så enkla och fixa regler som möjligt, samt göra omviktningarna sällan — en gång i kvartalet, halvåret eller om året är rimliga förslag. Vanliga tillgångsslag är råvaror, ädelmetaller, valutor, företagsobligationer, utvecklingsmarknader, aktier, statsobligationer (långa eller korta), fastigheter, privata bolag.

Har du gått all in i ett förhoppningsbolag och ligger back? – 21 april 2017

Tips 1: gör det inte
Tips 2: har du gjort det så ha styrkan att gå ur med merparten även om det är med en svidande förlust; det lilla du har kvar ska ju ändå gå 100x om du har rätt – och det räcker
Tips 3: om du struntar i 1 och 2 så får du helt enkelt stålsätta dig inför sannolikheten att förlora allt. Förhoppningsvis vinner du, men du får helt enkelt inte bli förkrossad om det går fel. Det finns så många bortglömda historier om lovande förhoppningsbolag som aldrig blev något att man måste utgå från det som base case.

Lite hårda ord kanske, men det är mina tips.


Idé om gåband – 11 oktober 2016

Har du tröttnat på livet som anställd och istället vill göra något som är roligt, som gör dig till chef och med potential att bli rik?

Att sitta är det nya rökning och att stå stilla vid datorn gör att man tänker sämre (samt får sämre hälsovärden på hjärta/kärl än om man rör på sig).

Lösningen är promenadband och justerbara skrivbord, men de som finns är onödigt klumpiga och dyra.

Jag ser följande framför mig:

 1. en ihopfällbar datorställning som placeras på befintligt skrivbord och justeras till önskad höjd (en bekant utvecklar dessa)
 2. ett friktionsbaserat promenadband utan armstöd, motor eller elektronik, dvs enbart själva det lätt lutande promenadbandet som drivs av din massa i samspel med gravitationen, samt t.ex. en “spak” för friktionsjustering, vilket då justerar farten.

Jag uppmanar dig som inte har tummen mitt i handen att utveckla detta och se om det går att hitta en massmarknad med priser på 499-999 kr.

Designen kräver ett tåligt band (standard), rullar med kullager som bandet framförs på, en spak för friktionen samt någon slags fötter. Räkna, rita, testa och skicka sedan specifikationen till en kinesisk/estnisk verkstad och börja sälja.

Glöm inte att jag ska vara med i bolaget också.


Deltagande i investeringspanel 25 oktober 2016

Jag kommer snacka investeringsmöjligheter i Lendifys regi i Skandiabiografen på Drottninggatan den 25 oktober. Anmäl dig på den här länken och dyk upp för fri mat och dryck så får du våra investeringstankar på köpet.

lendify

Länk till Star Treks vision om framtidens ekonomi (men glöm inte att anmäla dig till Lendifys panel här)

Kan man verkligen slösa med tiden? 29/9’16

Jag tar en massa omvägar och jag är “ineffektiv” i köket och går gärna fram och tillbaka någon meter fyra gånger för att hämta fyra olika kryddor. Jag ser det ändå inte alls som slöseri. Snarare tvärtom.

Det fick mig att fundera över vad slöseri med tid egentligen är.

Slutsatsen blev att det bara är när man har ett mycket specifikt mål och det har ett begränsat tidsfönster att uträttas i. Då vill man minimera tiden det tar att komma till det målet eller den aktiviteten. Men, om målet är t.ex. att ta sig hem från jobbet till TV-soffan så är egentligen varje extra minut i upprätt tillstånd och rörelse bättre användning av tiden än slöandet och sittandet som väntar.


Största motståndets lag 29 sept 2016

Jag läste nyligen Bevelins bok om Warren Buffett och Charlie Munger. I den citeras Buffett när han säger att han alltid tar på sig strumporna i samma ordning och att andra också gör det – på samma sätt vet han att folk fortsätter raka sig, dricka coca cola osv.

Jag lever definitivt inte på det sättet. Det är kanske vanligt och normalt, men det är skadligt att bete sig repetitivt och utan eftertanke.

Jag väljer aktivt största motstånd, eller tar hjälp av slumpen, när jag tar på mig strumpor, när jag väljer riktning i korsningar på väg hem, till gymmet, till stan. Det aktiverar hjärnan, lär den att ta beslut och får mig att göra nya saker, eller iaf ta nya vägar. Så enkla åtgärder kan skjuta upp åldrande, Alzheimers mm.


Dopaminpersonal och Parkinson 29 sept 2016

På tal om neurologiska degenerativa sjukdomar så hörde jag nyligen hur Parkinson beror på dopaminbrist. Dopaminet kan beskrivas som personal som styr muskler, hjärna mm. Vid brist är det som att personal saknas för att aktivera muskler, bedriva tankeverksamhet osv vilket gör att allt går långsamt och ryckigt när “personalen” springer från den ena aktiviteten till den andra pga att alla stationer inte kan vara bemannade samtidigt.


Hussmans veckobrev 4 april 2016

Genomgång av ett enda stycke från Dr John P Hussman.

Från Hussmans veckobrev 4 April 2016, sista stycket:

hussman 4 apr 2016

OK, Hussmans fond är neutralt positionerad nu, men han påpekar att det är på kort sikt. Mellan raderna vill han alltså lyfta fram att det här inte är en marknad där han tror att han kommer vara neutral särskilt länge.

Tvärtom fortsätter första meningen med att han ser betydande risk för extrema utfall, “tail risk” (och läser man Hussman regelbundet vet man att just nu är det framför allt på nedsidan han ser sannolikhet för en stor rörelse).

Han utesluter inte en mycket liten (“outside”) sannolikhet att marknaden återgår till spekulativ jakt på avkastning, dvs att leta efter utdelningar, skräpobligationer eller bara vanligt aktiemomentum för att slippa parkera pengarna på nollräntekonton. En återgång till sådant spekulativt beteende skulle han identifiera utifrån diverse tekniska faktorer, s.k. “market internals”.

Dessa internals består av saker som hur många aktier som sätter nya toppar eller bottnar, olika branschindex rörelser i förhållande till varandra, värderingar av olika slags bolag, utveckling för statsobligationer och högavkastande företagsobligationer mm. När alla rör sig på samma sätt, åt samma håll, kallar han det “uniformity”, vilket signalerar urskillningslös risktolerans, medan spridning, “dispersion”, indikerar oro i leden och att alla inte längre tolererar vad som helst utan börjar bli mer oroliga att förlora kapital än de är ivriga att söka avkastning.

Hussman påpekar samtidigt att även i detta fall krävs att man har någon slags skyddsnät (normalt i form av säljoptioner på aktieindex) om skiftet till avkastningsjakt och girighet vänder tillbaka till rädsla och riskaversion.

Oavsett hur det blir med avkastningsjakten ovan (en återgång till jakt och eller ny svaghet på marknaden) så är det av yttersta vikt (“critical”) att skydda sig mot den nedsiderisk som dagens värderingar oåterkalleligt har ‘bakat in i kakan’.

Med att det är inbakat, menar Hussman att värderingsnivån är ungefär dubbelt så hög som marknaden normalt kan försvara – och när värderingen varit så hög har avkastningen det efterföljande decenniet blivit nära nollan. Normalt har börsen förstås inte stått stilla i 10 år utan ganska snabbt halverats eller mer för att hitta en nivå där framtida avkastningspotential är mer normal och kompenserar för den risk som marknaden trots allt innebär.

Som bäst kan en återgång till risktolerans, girighet och avkastningsjakt ändra vilken form av nedsidesskydd som är lämpligt. Det kan röra sig om hur mycket man ska lägga på säljoptioner, hur ofta man ska köpa nya och flytta upp nivåerna med en stigande marknad, hur långt out of the money man ska köpa optionerna (ju längre bort till break-even desto billigare blir det, men skyddet blir då samtidigt inget eller litet vid bara måttliga nedgångar).

Oavsett hur det ser ut på kort sikt räknar Hussman med att S&P 500 ska falla 40-55% från nuvarande nivå i den pågående cykeln (den cykeln kan nog förväntas vara 2-3 år till, varefter en ny uppgång och en ny korrektion kan följa innan det rimligen är dags för en bull market igen. Det här pratar han emellertid inte om i just det här stycket eller brevet).

Sett på längre sikt, 10-12 år, räknar han med ungefär nollavkastning för S&P 500 och observera att det är inklusive utdelningar. På vägen dit lär det dock vara lika turbulent som de senaste 15 åren med 50-procentiga ras (t.ex. fullföljandet av den nuvarande cykeln med en nedgång på “40-55%”), följt av kraftiga uppställ. Nedgångarna i sig brukar dessutom innehålla ett dussin relativt kraftiga studsar på 10-20%, då marknaden försöker tjuvstarta och hitta botten.

Estimatet kommer från Hussmans digra samling av hemliga och komplicerade modeller, men kan approximeras med en justerad marknadsvärde/BNP-modell som haft 92-93% korrelation med de efterföljande 10-12 årens avkastning. (Den gamla Fed-modellen har mycket lägre korrelation och är i stort sett värdelös, vilket Hussman visat i andra brev). Det är alltså en mycket robust, träffsäker och långsiktig modell som hållit i alla börscykler de senaste 100 åren. Ska man misstro modellen måste man ha goda skäl att anta att framtiden är helt annorlunda än historien, dvs man måste vara en “new era”- eller “this time it’s different”-förespråkare.

Avslutningsvis understryker han att noll i totalavkastning kommande 10-12 år, respektive ett snabbt ras på upp till 55% från nu, inte är några extrema prognoser, utan skulle endast innebära historiskt sett standardmässiga (“run-of-the-mill”) korrektioner av värderingsnivån. Skulle det bli s.k. Undershooting också pratar vi om mycket värre utfall. Hussman har skrivit om det tidigare som “mean inversion” istället för “reversion”.

Matematiskt krävs faktiskt en sådan inversion till lägre värderingar än det historiska snittet, för att man inte permanent ska ha flyttat upp genomsnittet för framtiden. Riktigt låga värderingar måste förekomma lika länge som riktigt höga värderingar för att snittet ska hållas stabilt. Det betyder alltså mellan raderna att S&P borde falla mer än 55% från nu innan botten nås.

Om nya fakta framkommer ändrar Hussman förstås sin analys i enlighet med dem. Man ska dock ha klart för sig att det är svårt för enstaka datapunkter att ändra 100 års gedigen statistisk analys särskilt mycket.

Som min egen slutkommentar så, om du tror att värderingarna för evigt ska vara högre än historiskt så blir slutsatsen annorlunda, men då ligger bevisbördan på dig. Det gäller inte minst nu när tillväxten i världen är på väg ned efter lätta globaliseringsvinster och räntesänkningar de senaste 30-40 åren.

Ja, där är det. Det lilla sista stycket i senaste brevet innehåller väldigt mycket information, och det var knappast Hussmans tätaste stycke hittills…

 

25 minuter på TV, sålt olja, kollar BioGaia – 16 mars 2016

Mitt senaste inhopp i EFN blev lite längre än normalt. Dubbelt så långt. Lite som i Börspodden 92. 

Vi pratade olja, baisse, skräpobligationer, spelbolag, Garo och inte minst Biogaia.

Länk till EFN Börslunch 16 mars 2016

2016-03-16 (25) 2016-03-16 (27) 2016-03-16 (31) 2016-03-16 (39) 2016-03-16 (47) 2016-03-16 (49)

 

Det ÄR najs att vara ekonomiskt oberoende – 3 februari 2016

Jag pratar mycket om lycka, att hitta sig själv, meditation och att finna njutning i det lilla. Jag upprepar gång på gång vikten av att frigöra sig från “grannkampen” och att oberoende av andra upptäcka vad man själv egentligen gillar.

Jag går så långt som att säga att, om du vill ha havsutsikt och hummer ska du inte sätta dig i en källare och jobba som revisor i 20-40 år för att sen köpa en bostad med havsutsikt och beställa hummer. Nej, då säger jag lakoniskt att du ska gå till vattnet och lägga ned en hummertina. Och ska du jobba så ska du välja en utbildning och karriär inom något som intresserar dig, inte som primärt ska ge dig så mycket pengar som möjligt så du kan sluta så tidigt som möjligt, eller köpa så mycket saker som möjligt.

Allt det här är förstås lätt att säga i min situation.

Missförstå mig inte. Det är asnajs med mycket pengar och frihet. Poängen är att det ändå inte är värt det om du ska slänga bort dina 20 bästa år på att göra något du vantrivs med för att köpa saker du egentligen inte vill ha för att imponera på grannar du inte riktigt gillar.

Så illa var det absolut inte för mig, och jag har definitivt vunnit i livslotteriet.

Jag skulle ändå inte gjort om det – inte så mycket för att själva sysselsättningen var jobbig, utan för att sannolikheten att jag skulle lyckas på det sätt jag gjorde var så liten. Risken var definitivt hög att jag skulle varit en genomsnittlig finansslav som bara fick ett hårt och i grunden ganska meningslöst jobb, men utan möjligheten att sluta i förtid. Om jag istället hade gjort något jag verkligen gillade hade jag vunnit redan dag 1, oavsett hur det gick finansiellt.

Men, dessutom skulle jag haft den “orättvisa fördel” det innebär att jobba med sin hobby – då vill man fortsätta lösa problem dygnet runt, istället för “koppla av” efter jobbet. Själv tänker jag på tiden 1982-1990 ca då jag kunde programmera eller på andra sätt hålla på med min dator mer eller mindre dygnet runt.

Vad jag borde ha gjort? Jobbat med robotar. Det kanske du också borde.

 

För gammal och rik för maskerad – 1 februari 2016

Det finns en svensk hedgefondprofil som kom i kostym, skjorta, slips och näsduk trots att klädseln skulle vara “sommarfin”, “udda byxa”, “släng slipsen” eller något liknande.

“Pah! Jag är för gammal och för rik för maskerad”, sa han lakoniskt

Han satt för övrigt precis vid mig när jag råkade kalla Pär Boman (SHBs koncernchef) för Ola ungefär 50 gånger på en tillställning i London.

Jag lutade mig över bordet (vi satt mittemot varandra) och ropade “Ola, Ola, Ola, Ola, Ola! Mitt jobb är att blanka såna som du”, och “Ola! Ola! Ola! Ola!…”, med något annat lika efterblivet gång på gång på gång. Varje gång var det lika svårt att få kontakt och jag förstod inte varför. Han hette ju helt klart något ursvenskt på tre bokstäver…

 

Bakisbänk är ofta bästa bänken – 31 januari 2016

Igår var det stökigt 30-årskalas tills “Collage” stängde. Det heter något annat numera, men jag kommer inte ihåg. Något på B, kanske.

Idag var det bänk och böj. Ofta halvskojar jag när jag planerar träning till dagen efter, men när förmiddagen kommer går jag ändå alltid till gymmet. Om jag ändå ska ligga i bakiskoma på eftermiddagen kan jag lika gärna ha tränat först. Ett set av någon övning kan jag ju alltid göra.

Det lustiga är att just det där “bara ett set” funkar extra bra på bakisdagar. Jag tror ju verkligen att allting är sista grejen, sista ansträngningen och därmed finns alltid en bra styrkereserv att ta av till just det setet.

Idag blev facit bl.a. 8 set bänkpress på 115kg inom 17 minuter och exakt samma sak i knäböj efteråt. Och när jag tänkte gå hem blev det drygt 10×10 på varierande vikt i biceps, då planen var först 0 set , sedan “1 eller 2 , kanske 3 set”.

 

Smutsig och senfärdig analys – 31 januari 2016

Plötsligt blev jag uppkallad till Joakim Spetz, Roburs (då) nr 2. Jag hade gjort det oförlåtliga misstaget att göra en objektiv jämförelse mellan Roburs fonder och investmentbolaget Ratos (med ett rungande stöd för Ratos).

SÅ gör man INTE mot sin största kund fick jag veta. Det var nog första gången jag insåg att det här med aktieanalys inte var en helt igenom ren historia.

Min genomgång av samma Ratos medförde även följande sköna lilla notis i Di eller Affärsvärlden, av min f.d. klasskamrat Rodney Alfvén (numera Head of IR på Nordea):

“fascinerande senfärdig i sin analys”

:D [the retard strikes again kan man säga]

 

“25 minuter” Svenskt pratprogram på gång i oktober – 8 okt 2015

Jag och Ludvig Sunström på StartGainingMomentum kommer börja publicera veckovisa halvtimmesprogram (knappt) om personliga och finansiella investeringar.

25 minuter med Syding & Sunström” produceras av finansplatsen TradeVenue.se, men showen ska förstås finnas tillgänglig på iTunes också.

 

Fingerprint: fråga på e-mail, 8 okt 2015

23:44: Intressant comment om FINGB pa Twitter

xxxxx Din kommentar sticker ju verkligen ut fran alla som bara upprepar hejarklackramsan och bolagets egna budskap.

Vad ar din take som tittat pa mkt tech genom aren, ar order backlog utveckling pa detta vis en mkt bra indicator att handla efter?

For ovrigt, ganska bra “sell the news” pattern i aktien senaste tiden

18th of May: guiding up. After initial pop, stock drops 12% in 10 days
16th of June: guiding up. After initial pop, stock drops 11% in 3 days
20th of August: Q2 report and guiding up. After initial pop, stock drops 25% in 10 days
8th of September: broker initiation. After initial pop, stock drops 25% in 5 days

**************************
23:50 Tack. Ska lägga mig nu men diskuterar gärna mer framöver.

Än så länge är order, backlog och sales “utom kontroll”. Det går inte att riktigt få grepp om prognoser, framtida tak eller hur S-kurvan planar ut.

Jag tror dock att det ändå är ställt bortom alla tvivel att aktien är minst 2x för dyr

I vanliga aktier i vanliga tider brukar orderingång (ej backlog) vara den bästa indikatorn. Nu föll orderingången i Q3 (det gör den dock alltid – och det finns för lite data för att avgöra om nedgången var betydande eller inte).

Precis som jag sa i EFN börslunch tror jag att orderingång och sales i Q4 blir avgörande och då tror jag inte aktien håller längre.

Jag kan dock bli motbevisad om FPC plötsligt accelererar igen.

Det som talar emot det är att ledningen verkligen håller nere prognoserna. “över 2500” för helåret är löjligt lågt. Jag tror att det blir ca 2750. Om det blir under 2750 har S-kurvan verkligen brutit av. Då kommer vi antagligen se det i orderna också

(dock med risk för att deras orderlängd har börjat öka, vilket kan göra att orderingången ser högre ut än den egentligen är, eftersom orderna numera tar längre tid att omvandlas till sales. Förut var det tre månader, nu har de börjat gå mot 6 månader och ännu mer)

 

Pluggtips – läsarfråga, 13 sept 2015

Mina 7 bästa tips är (baserade på egen erfarenhet och modern hjärnforskning om BDNF, plasticitet mm)

1. Slå upp och se till att förstå alla ord. Det är segt i början, men du slipper känna ibland att du läst flera sidor och egentligen inte alls vet vad de handlade om. Du bygger inga skyskrapor på sandgrund.

2. Läs långsamt och eftertänksamt; försök inte bara förstå de teoretiska koncepten utan tänk på vad du skulle använda dem till i praktiken om du redan hade egen firma (det här tipset är lite som 1) ovan

3. Ta promenader, dvs ligg/sitt inte och läs många timmar i sträck. Ta fem minuter utomhus runt kvarteret och bara andas och sträck på ryggen minst varannan timme om du pluggar så länge. Ta dagligen även en längre och rask promenad på minst 30 minuter då du kan tänka på vad du lärt dig.

4. Säg saker högt, formulera lärdomar för dig själv, bygg dem i lego eller rita. Förklara (som) för någon annan, kanske någon ett år under dig.

5. Drick fiskolja eller ät fet fisk varje dag

6. Vårda din sömn, särskilt under hårda pluggperioder. Googla hur man sover eller försök hitta råd på min sajt eller Twitter. Bla. Mörkt, svalt (särskilt fötterna), fräscha kuddar, skärmförbud, meditera…

7. Läs i förväg så du redan vet vad som ska behandlas på föreläsningen eller seminariet. Då ser du tydligare vad du inte förstått, vad som antagligen är viktigt och kan anteckna mer selektivt och smartare. Dessutom är du redo att ställa frågor, vilket ökar din inlärning tack vare scenskräcksadrenalinet. Inte nog med det, de andra kommer tycka att du är modig och duktig och komma ihåg dig.

8. Öva på “djupt arbete”, “Deep Work”. Läs helst Cal Newports bok med samma namn för att förstå vad det handlar om. I korthet ska du sluta vara online hela tiden.

Jag hade dock inga knep för fokus eller motivation. Jag satte helt enkelt bara ena benet framför det andra utan att titta upp mot målet. Tänk som Mårran; Jaja, de e en da imorrn å

 

 

Inledande minianalys på Fingerprint Cards, “riktkurs” 384kr

Fingerprint Cards – steg för steg

1) Historiskt kursintervall: 25,50-281 kr; dock irrelevant pga extrem tillväxt i order, omsättning och resultat

2) Historisk värdering: irrelevant pga förluster i nästan alla kvartal, samt extrem tillväxt; varken vinst- eller försäljningsmultiplat går att använda

3) Konkurrentvärdering: i stort sett irrelevant pga ojämförbara och inte minst kraftigt stigande tillväxttal

4) Genomgång av senaste årets utveckling som den porträtterats i pressreleaser för att hitta mönster i order, sales, vinster:

I Q3 och Q4 2014 missade FPC prognoserna stort och använde omotiverade och skönmålande superlativ vid beskrivning av utvecklingen för att släta över missarna.

Försäljningsprognosen för Q3-14 var 50-80m och när utfallet blev 66m skrek företaget ut “highest ever!“.

Prognosen för helåret 2014 var 500m (och EBITDA >100m), men nästan halverades i ett slag till 230-330m. Prognosen för Q4 sattes till det breda intervallet 100-200m. Utfallet blev i allra nedersta delen: 105m för Q4 (“highest ever!“) och 233,5m för helåret.

Prognosen om +100m i EBITDA 2014 kom fullständigt på skam med ett negativt utfall på -84m för helåret. Även den senare reviderade prognosen om vinst i Q4 missades då EBITDA för Q4 blev -16m.

Under 2015 har man istället slagit alla förväntningar. Stororder efter stororder har trillat in, den ena större än den andra. Prognosen för Q1 höjdes från 105 till 125 till 140, vilket också blev utfallet (139,9). Prognosen för Q2 höjdes från 340 till 390 och till sist till utfallet 445m. I Q2 levererades dessutom ett relevant positivt EBITDA för första gången: 74,9m.

Prognosen för helåret 2015 har graderats upp i stora steg: från 1000m till 1500m till 2200m och nu ligger den på 2500m, där andra halvåret fördelas enligt 860m i Q3 och 1055m i Q4. Frågan är snarast om det stannar där eller om FPC ser till att kunna överraska positivt. Det borde vara det senare för annars har FPC redan passerat sweet spot i S-kurvan för omsättning och vinst.

FPC sales ebitda

FPC sales ebitda

Analys av orderstocken

Försäljningen nästa kvartal har i princip alltid överstigit orderstocken inför kvartalet, vilket skulle kunna betyda att försäljningen blir över 1335m i Q3 snarare än de 860m som företaget officiellt spår. Försäljningsprognosen för Q4 med orderstocken som bas skulle sannolikt ge mycket höga tal, men beror förstås på om orderingången har peakat efter ett fantastiskt år.

FPC order backlog

 

TAMejfan

Orderstocken är liksom försäljningen så stark att den inte riktigt går att analysera. Det gör att man får hänfalla till en slags TotalAvailableMarket-analys: TAM för att få åtminstone ett hum om var det kan stanna.

Årets prognos för antal sålda smartphones är ca 1400m st globalt och stigande till 1900m st 2019 (IDC). Hur många kronor per telefon kan tillverkarna tillåta går till FPC? Och hur stor del av marknaden tillåter de att FPC tar innan de stödjer andra tillverkare, oavsett hur bra FPCs läsare är?

Med 30% av marknaden exkl Apple (som har 15%) och 30kr per telefon (två antaganden helt gripna ur luften) skulle FPC omsätta 1900*0,85*0,3*30sek=14 550msek, alltså 14-15 miljarder kr. Bruttovinsten på den försäljningen skulle kunna vara 35%, i linje med de senaste 12 månadernas bruttomarginal. Opex/sales var 21% i Q2, men den borde successivt minska. Frågan är var den stannar. Vid 18% eller 8%? Om vi antar bruttomarginal på 35% och opex på 15% blir rörelsemarginalen 20%. 14,55mdr i sales ger då ca 2,9mdr i vinst (före finans och skatt och lite annat).

Med ett P/E på 15 (kom ihåg att det här är 2019 när marknaden är lite mer i steady state) blir värdet nästan 44 mdr.

 

Riktkurs i december 2015: 384 kr/aktie

Om man diskonterar det med 15% per år till idag (december 2015) blir det 384 SEK per aktie. Wihooo!!! Det betyder att om man köper aktien idag så kan den gå till 384kr till årsskiftet och sen ge 15% om året och blir då inte dyrare än P/E 15 i december 2019 för 2019.

 

Ifrågasätt förutsättningarna:

Nja, nu var det om allt gick som på räls, samt givet 30% marknadsandel, 30kr/telefon och P/E 15 för 2019.

Hur mycket tjänar telefontillverkarna själva per telefon? Hur mycket brukar de vara beredda att ge ifrån sig per add-on per telefon? Hur mycket tjänar andra add-on-tillverkare per telefon och produkt?

Redan på 25%/25kr blir riktkursen 266kr och på t.ex. 10/10 blir den 43kr. om man sedan petar på marginalerna också kan det snabbt gå utför, eller uppför.

I en haussemarknad förstår jag faktiskt dagens kurs, som den teknologifientliga permabear jag anses vara.

Men, i en baissemarknad och med lite mindre fantastiska resultatrapporter blir faktiskt gamla kursnivåer snabbt rimliga, dvs nedåt 50kr och t.o.m under. Och det är precis vad jag tror snart följer. Då får vi se hur långsiktiga de som gått in på kurser över 150kr är.

 

Uppdatering 2 september: det är 50kr/aktie som gäller trots allt

Någon dollar per telefon vid stora volymer, verkar vara en bra gissning enligt några analytiker, men säg 2 usd/telefon i början och 1 usd/tfn 2019 och framåt.

Det är ändå en ganska stor del av priset per telefon – och det är många komponenter (skärm, sändare,processor,kamera, mottagare mm) som ska finansieras under totalpriset på runt 100 usd i snitt.

Om vi alltså pratar 10-15kr/telefon och inte är alltför optimistiska om marknadsandelen så blir målet 50kr/aktie (som i min squatvideo) alltmer base case. Kom ihåg att vid lägre priser blir inte bara försäljningsprognosen lägre utan marginalen också.

 

Jag har sålt oljan – 1 sept 2015

Efter dagens hausse i oljan ännu en dag klev jag av och hoppas på nya prisras framöver för att kunna börja om.

 

Veganmat som ser icke-vegansk ut – 8 aug 2015

http://impossiblefoods.com/ – kött från växter

http://www.clarafoods.com/ – äggvita utan ägg

http://beyondmeat.com/ – fejkad kyckling, biff mm

http://miyokoskitchen.com/ – ost gjord på … nötter

och lite extra för hjärnan (kanske): https://trubrain.com/products/drinks – nootropics (jag är fortfarande skeptisk, men har läst alldeles för lite för att ha en riktig åsikt)

Snart dags att köpa olja /knivfångaren – 7 augusti 2015

Det börjar klia i fingrarna vad gäller att gå lång olja igen i någon form.

Å ena sidan är oljepriset redan klart under marginalkostnaden och “måste stiga” i storleksordningen 50% inom några år.

Å andra sidan väntar en lågkonjunktur, samtidigt som arabländerna bestämt sig för att döda skiffermarknaden – och kanske även är tvungna att få in en viss mängd pengar och därför pumpar upp extra mycket olja, med ytterligare prispress som följd.

Å tredje sidan kan en börskrasch frigöra kapital som vill flytta in i realtillgångar som olja och verka positivt på priset (jag tror emellertid att den effekten främst gäller guld, medan olja mer ses som en industriell produkt som påverkas av svag konjunktur och världshandel).

Min bästa gissning är att WTI crude faller till som lägst 30 innan en skakig resa mot 60+ tar vid. Jag är ändå benägen att köpa redan nu på 43-44 samtidigt som jag är beredd att snitta ned mig under 24 månader om det är det som krävs.

Den här gången vågar jag inte köra 5x (eller oljebolag för den delen) utan vill bara ha ren oljeprisexponering utan hävstång (belåning)

Olja S på Avanza blir det nog, när det blir

Jag har ett aktiebolag som heter Fimbulvetr, 14 juli 2015

Fimbulvetr eller fimbulvintern är den grymma trestegraket i istidsliknande förhållanden som föregår ragnarök. Företaget är tänkt att profitera på detta. Hittills har bolaget haft exakt noll verksamhet.

Så här såg den officiella årsredovisningen för 2014 ut. Jag visar inte räkenskaperna, men här är “VD har ordet” exakt så som det skickades in till bolagsverket.

VD har ordet Fimbulvetr Invest AB

Som en av mina vänner nyligen sa: Micke, du är nog efterbliven på riktigt

Fokusera på en enhet i taget, 4 juli 2015

Vad jag än gör så gör jag klart en enhet, och tänker sedan “ok, en, bara en, till“. Psykologiskt gör det aktiviteten lättare att stå ut med, och lättare att ta i lite extra.

Kroppen/hjärnan har alltid dolda extrakrafter kvar för en sista spurt. Vi kan helt enkelt inte ta ut oss helt, även om vissa elitidrottare lär sig att komma närmare och närmare 100%.

Det här enkla knepet fungerar i gymmet (en rep till, ett set till – idag blev det t.ex. 2,5h styrketräning i hettan, trots att jag trodde att jag skulle och ville sluta redan efter uppvärmningen), på löpbandet, i jobbet, och när du har ont eller mår riktigt, riktigt dåligt.

Om du har ont är det lätt att tänka att du alltid kommer ha ont och det gör upplevelsen så mycket värre, för du räknar snabbt ihop en massa framtida smärtenheter och tar in dem i den pågående enheten så den upplevs så mycket värre (kanske log (X*S) där X=antal framtida enheter och S=smärtan i pågående enhet).

Beroende på läggning kan självreferensen upprepas som en fuga, en fraktal, och få smärtupplevelsen att växa utan hejd tills du inom kort ger upp. Läs gärna mer om rekursivitet i det fantastiska pulitzervinnande eposet om matematik, symbolspråk, musik och omöjliga figurer “Gödel Escher Bach”.

-Ja, om du tror att du kan ta dig igenom boken vill säga. Ibland tror jag att det bara är jag och halva Pulitzerpanelen som faktiskt läst hela boken från pärm till pärm och förstått.

I aktiemarknaden kan du uppleva denna negativa självförstärkning (i form av förvirrande stark förlustångest) när dina innehav faller och du tvekar om du ska ta en stop loss… “tänk om det studsar, tänk om det fortsätter ned“. Se då till att varken ångra vad du gör, tvingas göra något pga tidigare felval (belåning, tog ej planerad stop loss i tid), eller orsaka framtida ånger genom att göra val som du kan komma att ångra (se nästa stycke).

Köp och säljbeslut ska göras utan rädsla och utan ånger – dessutom utan att “chansa dumt”, då det senare ofelbart leder till ånger om den oförutsägbara (Taleb) framtiden medför förluster. Du ska aldrig tvingas till en stop loss av likviditets- eller belåningsskäl, bara av planerat, självvalt beteende och analys av risk/reward.

Se till att du vet hur du ska och bör agera i olika framtidsscenarior. Följ planen. När tidpunkten kommer, gör som du ska (givet ceteris paribus) utan att tänka hysteriskt om framtiden och kollapsa den ångesten ned till dagens beslutspunkt.

Fast, just det där med “en till” kan ibland fungera sämre i aktiemarknaden och kasinot om du bara funderar på köpbeslut. Där ska du inte kasta bra pengar efter dåliga om du inte gjort om analysen och vet att du skulle investerat även om du inte redan var inblandad.

15 reps analys av verkstadskonglomeratet Arcam, 25 juni 2015

Arcam: svetspulver, medicinska implantat och så en liten division med precisionssvetsar; 10xsales. Fullständigt efterblivet och passar därför perfekt här:

Kost och träning, 15 juni 2015

Till att börja med tycker jag att du om du är seriös med din träning ska anmäla dig till Styrkelabbets nyhetsbrev, ladda ned det material du får samt köpa Daniels böcker om träning och rörlighet. Det minsta du bör göra är att läsa hans blogartiklar noga. De är alltid bra.

Eller så tar du genvägen via mig och hoppas att det inte blir en senväg. Jag jobbar inte med referenser eller kliniska tester. Jag är bara en 43-årig kontorsräv som sett till att hålla mig i hygglig form. Det jag kan har jag läst mig till samt lärt mig via trial and error under 30 år i gymmet (och diverse kampsporter under 10 år).

Jag berättar bara vad jag har gjort och gör. Det finns ingen som helst garanti för att din kropp fungerar precis som min.

split jeans

Mat

Jag fastar 16 timmar per dygn, utom när jag inte gör det (vilket är omkring 5-10% av årets dagar) och äter således under ett 8-timmarsfönster varje dygn. Detta brukar jag lägga ca kl 12-20 eller 13-21, vilket betyder att jag tränar på förmiddagen i slutet av varje fasta och sedan äter ganska mycket och snabbt efter träningen med start vid normal lunchtid.

Fastan startar en autofagocytos som innebär att kroppen städar upp inombords, äter upp trasiga och mindre bra celler och gör allting snyggare, effektivare och mindre inflammations- och cancerbenäget.

Jag dricker en liter mjölk direkt efter träningen (jag tränar varannan dag). Sedan brukar jag göra en proteindrink på en liter mjölk till, som spetsas med 5-10 cl olivolja, 50-60g 80%-igt vasslepulver (Whey), en banan och något hekto frysta hallon.

Efter mjölk och proteindrink brukar det vara dags för lunch av något slag. Jag brukar välja mellan en vegetarisk wok med sojakött och ris på Wokhouse, mikrotinad lax hemma med broccoli, gröna bönor, grönkål, spenat och ris/pasta, pannkakor med lingonsylt (med någon dl whey80 i smeten), quorngryta och pasta, eller i värsta fall müsli med mjölk kompletterat med mer proteinpulver.

Efter det är den värsta paniken med att göda musklerna över, och jag kan göra vad jag vill några timmar, men vid 19-tiden stängs snart ätfönstret, så då kanske jag panerar torsk eller sill och serverar med pommes frites samt de vanliga gröna grejerna.

Jag är flexitarian så jag äter allt, men tycker synd om landlevande djur (inkl fåglar), så jag håller mig oftast till fisk och skaldjur, svamp (quorn) eller soja. Jag har även tentaklerna ute för att se vad som händer på alg- och insektsfronten, samt med tiden förstås 3D-printade köttbitar.

Jag ser till att få i mig 2-3 gram protein per dag och kg kroppsvikt och ungefär lika mycket kolhydrater. Vad gäller fett blir det ungefär 1,5 gram per dag och kg – till största delen i form av olivolja.

Och här är en länk till ett gammalt inlägg om kost och förkylning.

 

Tillskott

Varje kväll till sista måltiden tar jag en matsked Omega3-olja från ArcticMed, en tuggtablett Protectis probiotika från BioGaia samt på vinterhalvåret en kapsel med 4000 IE D-vitamin (100 ug) från Life. Alla tillskotten verkar inflammationsdämpande och stärker immunförsvaret. Omega3 får dessutom hjärnan att fungera bättre.

Trial and error built this 40+ year old body

Trial and error built this 40+ year old body

Träning

Här får du verkligen den kortaste varianten av alla, så gå till Styrkelabbet istället.

Kör tunga basövningar 5×5 ca 2-3 ggr i veckan för att bli starkare. Kör så i några månader och…

…byt sedan till 5×10 (set x reps) i några månader, för att blåsa upp musklerna så de blir större. Sen kan du gå tillbaka till 5×5 och börja om med styrkeökningarna igen, nu på lite högre nivå. Upprepa.

Övningarna du ska köra är marklyft, knäböj, stående militärpress, skivstångsrodd, chin-ups och bänkpress. Sen brukar alla killar vilja lägga till egoövningen bicepscurls också… så gör det du också då. Här hittar du ett gammalt inlägg när jag ställde upp världens enklaste träningsprogram i våras.

Glöm inte rörligheten. Det är enkelt att stelna till och bli gammal, men det är samtidigt jätteenkelt att undvika med 5-10 snabba övningar. Lägg t.ex. totalt 5 minuter i veckan på:

squat (smal, bred), axlar, höftböjare (viktigast av allt – gör det till en vana i TV-soffan), bröstrygg, säte. Vill du veta mer söker du upp Kelly Starrets 365 tiominutersvideor [MWOD] med rörlighetsövningar som han dokumenterade varje dag ett helt år i sträck, eller kollar mitt inlägg här.

 

Omega3-olja kan bli din bästa investering någonsin, 14 juni 2015

Så här lätt gick jag från 2-3 veckoförkylningar per år till ett enda halsont i några dagar på 9 år. Dessutom ökade jag min träning med 33% istället för att som planerat minska den lika mycket – dvs en skillnad på 100%.

Några av mina allra främsta hälsotips inkluderar Omega3-olja från ArcticMed, Lactobacillus Reuteri från BioGaia och periodisk fasta 16:8. Alla tre rutinerna är enkla och förhållandevis billiga. Den dyraste är oljan som går loss på 10kr om dagen, medan magtabletterna kostar 4 kr/dag.

ArcticMed

Omega3-olja i rätt mängd relativt intaget av Omega6 ser till att cellväggarna i kroppens alla celler hålls smidiga och funktionella, med alla kanaler in och ut ur cellen i skick så bara tillåtna substanser kan passera. Det innebär minskad inflammationsbenägenhet, vilket i sin tur gör att du återhämtar dig snabbare från träning, inte blir sjuk lika lätt, blir frisk snabbare, för att bara nämna några saker.

Just ArcticMeds omega3-olja har en genomtänkt och hållbar produktion, högsta kvalitet på omega3 samt en egen formulering med olivolja som gör att omega3:n faktiskt kommer ända fram utan att oxideras.

En del har tidigare tyckt att den smakat för mycket och upplevts stark i halsen, men sedan maj 2015 har den blivit mildare på båda punkter, så testa gärna igen om du är en av de som bytte till kapslar för smakens skull. Räkna gärna efter en extra gång vad du betalar per gram Omega3 via kapslar jämfört med via ArcticMeds olja (2,5g per matsked för 10kr).

2006 började jag med BioGaia Protectis tuggtabletter och 1-2 år senare med ArcticMeds (namnbyte sedan dess) Omega3-olja. I oktober 2006 var jag förkyld med några missade träningsdagar som följd. Samma sak hände drygt sex år senare, 24-25 januari 2013, och då stannade jag t.o.m. hemma från jobbet (!). Notera dock hur snabbt det gick över.

I övrigt har jag varit frisk de senaste 9 åren istället för sjuk i sammanlagt 20 veckor. Dessutom kunde jag snart öka min träningsdos, som annars var på väg att falla 2008 pga sviktande återhämtningsförmåga.

Nu har ArcticMed börjat sälja olivolja också, men då pratar vi inte om någon standardolja. Grundaren skickar många utvalda producenters oljor på mer detaljerade tester av de olika polyfenolbeståndsdelarna än någon annan. Om han hittar någon som är tillräckligt bra på alla punkter blir det en olja det året, annars inte. Just nu finns 1000 flaskor av denna begränsade upplaga. Jag har flaska 130.

ArcticMed olive oil

OBS dock att det här är DYR olivolja och bara egentligen för den som vill ta oljan som förebyggande medicin mot MS, Alzheimers, åderförkalkning, cancer mm. (inget de själva kan påstå förstås).

Uppdatering augusti 2015: Numera är jag affiliate till Arctic. Jag tjänar inga pengar på ArcticMed, och har inga direkta kopplingar till företaget annat än att jag är en trogen och tacksam kund (ja, och så är grundaren min första chef i finansbranschen – Mikael Marcko – och vi träffades idag och efter det kände jag för att sprida ordet lite extra. Mitt enda skäl är dock att jag vill att alla ska må lika bra som jag och ständigt bli bättre och starkare: Tsuyoku Naritai [bildgoogla inte])

Omega3 oil

 

Arcam: 139kr, 8 juni 2015

Jag skriver löpande lite halvvassa kommentarer om Arcam här på Flashback.

Jag har inget emot själva företaget eller 3D-skrivare. Tvärtom: jag tror framtiden kommer skapas av lokal solenergidriven produktion av det mesta. 3D-skrivare är första generationen i den trenden.

Däremot har jag svårt att få ihop den höga värderingen. Det började med ett inlägg den 23 oktober 2013. Då stod aktien i ca 230 kr (omräknat till dagens aktieantal) jämfört med dagens 139 kr.

Det brukar ta 2-3 år för en bubbla att pysa klart… och då kanske vi har Arcam i 70kr igen.

arcam

Sedan dess har jag lite då och då försökt att presentera fakta och antaganden för de Arcamfrälsta men utan framgång. Trots att kursen snart efter mitt inlägg toppade på 311kr och sedan dess uppvisat en tydligt fallande trend fortsätter de stackars ägarna att läsa in positiva budskap i nästan all information som på något sätt kan relateras till företaget. Det är t.o.m. så att man explicit förkastar värdering som ett verktyg för ett “spännande framtidsföretag” som Arcam. “Det är ju 3D ju – och i metall!

En av de roligaste kommentarerna var nyligen angående att “man äntligen blivit av med Industrifonden som ägare

Min poäng är att om Arcam gör mycket bra ifrån sig både avseende tillväxt och vinstmarginaler så är aktien fortfarande dyr på 100kr. Den inte bara borde utan även torde falla under 100 kr i år, särskilt om svenska börsen skulle visa lite svaghet till slut.

Arcam växer, men inte så snabbt som en del vill tro. Man kan nästan redan ana hur S-kurvan planar ut Dessutom är mycket av företagets försäljning bara pulver och slutprodukter inom medicinska implantat, dvs inte 3D-skrivare.

arcam order

 

Mitt budskap: skilj på företag och aktie (och undvik Arcamaktien)

 

Intervju i Börspodden, maj 2015

Interview with me in Swedish, May 2015 (105 minutes long)

Intervju med mig (på svenska); 105 minuter lång om börs, bakgrund, ekonomi...

The Retarded Interview

26 Comments

 1. Älskade podavsnittet med dig! Väldigt inspirerande och har nu läst massvis på denna grymma blogg. Du känns som en person man ska ta rygg på! :)
  Detta med att köpa GLD måste man ha någon speciell depå hos ngn speciell bank för den ETFn? Jag har ISK hos Avanza men där hittade jag inget att köpa GLD i tyvärr..
  hoppas du fortsätter skriva om personlig utveckling, börsen och även bostadsmarknaden.

  Tack Micke!

  • Hej Ludde (?)

   Nja, ta inte rygg bara sådär ;)

   Guld är INTE för änkor och faderslösa. Guldmarknaden förefaller starkt manipulerad och det finns alltid risker med alla investeringar – inte minst en där den underliggande tillgången inte avkastar något (dvs egentligen inte har något värde)

   Med det sagt så ska GLD finnas tillgänglig på Avanza, oavsett om det är ISK eller annan depå. Hela namnet på Avanza är “SPDR Gold Shares ETF (GLD)”

 2. Hej
  Efter att ha hört intervjun med dig har jag börjat läsa din hemsida. Du skriver om att analysen av Arcam visar på för hög värdering. Jag håller med dig, men inte för att jag gjort någon egen analys utan mer för en olustkänsla när ledningen säljer av sina aktier.
  När det gäller analys av bolag fladdrar jag runt som en fjäril och inte lyckats landa i någon modell som jag tror på. När jag försökt göra en analys av ett bolag hamnar mitt värde långt från aktuell börskurs vilket gör att jag misstror min egen förmåga. Det är väl litet magstarkt av mig att be dig lista tio punkter som man skall gå igenom, men du kanske har något bra tips på litteratur somjag borde studera.
  Med vänlig hälsning
  Kenneth A

  • Hej. Kolla den här artikeln av mig först. Framför allt kan man säga att den visar hur oändligt komplicerat man kan göra problemet, utan att för den skull komma fram till sanningen. Den visar också hur enkelt det egentligen är, men utan att svara på frågan hur man egentligen ska göra för att lyckas.

   Att du hamnar långt från aktuell kurs, beror bl.a. på att aktier sällan är rätt värderade. Det manifesteras bl.a. i att kursutvecklingen inte sker i en rät linje utan svänger fram och tillbaka med ofta +100% och -50% eller ännu mer. Det behöver alltås inte vara du som har fel, utan det kan lika gärna vara marknaden som har fel.

 3. Om man som dig tror att marknaden har en röd period framför sig hur och i vilka produkter tycker du att man bör satsa sitt kapital? Utöver guld dvs. I korthet, vilka produkter köer du när du kortar marknaden?

  • Det mest effektiva sättet är nog att köpa säljoptioner med lösenpris klart under dagens kurs. Jag har dock inga optionsavtal så jag kan inte. Dessutom finns risken att man lockas köpa för mycket eller att man tröttnar när optionerna löper ut värdelösa gång på gång.

   Det enklaste men ett av de minst effektiva sätten att gå kort den svenska marknaden är att köpa t.ex. XACT BEAR (en fond som gör jobbet åt dig genom att köpa optioner eller sälja terminer). Med dagliga resets, rullningskostnader, årsavgift mm förlorar du kanske 5% om året, vilket är 10x så mycket som en typisk fondavgift. Det är å andra sidan lika enkelt att köpa fonden som att köpa en aktie så det gör jag.

 4. Tack för din blogg jag lyssnade på dig på börspodden och följer det du skriver, har bl.a.. laddat ner din bok.
  Önska bara att du skrev mer på svenska.
  Jag sålde hälften av mitt innehav efter när jag lyssnade på dig (15 juni), det är lätt och få girighets tänk. Nu så i efterhand så gjorde jag bra ifrån mig. Jag är ny inom aktier och håller på och lär mig, från ingenting och göra 2-3 milj. kan man lätt bli girig och vilja ha mer. Ibland är det bra och bara ta en paus och reflektera efter vad har lyckats skrapa fram. Precis som du säger att inte försöka tajma in börsfallet.
  Tror jag har mest problem med psykologin har svårt och sälja vissa aktier som går bra och de som går dåligt väntar jag tills de vänder.
  Kan du rekommendera några bra böcker som tar upp mer psykologi? Eller kan du ge lite tips hur man ska tänka?

  • Ja, språket är ett problem, men nu finns trots allt “svenska hörnan” :)

   Här är några boktips (börja med sammanfattningen av Seth Klarmans bok. Sen kan du ta Reminiscences och Howard Marks. Resten är kul och bra, men lite överdrivet för ditt syfte):

   Bra finanslitteratur med rent finans- och investerarfokus:

   Reminiscences of a stock operator – Edwin Lefevre
   Margin Of Safety – Seth Klarman (bra sammanfattning här)
   The Most Important Thing – Howard Marks
   BULL! – Maggie Mahar

   Esoterisk litteratur med psykologiska aspekter på djupet:
   Taleb – Black Swan (och antagligen Antifragile som jag inte läst)
   Kahneman – Thinking Fast And Slow (bra aspekter på tankefel du gör, men du får själv hitta kopplingarna till finans)
   Norretranders – Märk Världen (bra svensk översättning, handlar om hur hjärnan fungerar avseende det medvetna jaget och undermetvetna mig:et. OBS ingen direkt finanskoppling alls)

   Mycket perifer litteratur, men extremt värdefull även i andra sammanhang samt som hjärnträning:
   Gödel Escher Bach – om rekursivitet (självrefererande loopar, vilka ligger bakom många av de bubbelproblem vi ser idag, tex att centralbankerna baserar sina beslut på ekonomiska variabler som är påverkade av deras tidigare beslut)

   Roliga finansböcker med viss lärdom om vad som faktiskt händer i high finance:
   Cityboy
   Flashboys
   Wall Street Meat
   Liar’s Poker

 5. haha, gillar din “VD har ordet”. Du kul :)

  Testa att köra nästa gym pass med ögonbinda, ok att kika mellan övningarna :)
  gjorde ett sådant idag… minst sagt ett annorlunda pass.

  Fundera på att köra marknaden med ögonbinda, få bli nästa utmaning!

  • Det låter inte helt dumt faktiskt – särskilt inte om man inte ska lyfta så tungt utan mest pumpa 10:or för hypertrofi. Det är helt klart ett sätt att väcka hjärnan och mindfulness på.

   • Exakt, dessutom har jag inte känt bättre närvaro i musklerna under setten… körde endast hantel övningar…just in case ;)

 6. Tror du att bankerna kommer att införa minusränta på insatta medel? Är det premieobligationer som gäller för att bara behålla summan?

  • Direkt minusränta har jag svårt att se. Däremot avgifter som gör att det i praktiken blir minusränta. Oklart vad bästa alternativet blir, men är inte PO en slags lotteri? Det låter inte som bästa alternativet.

 7. Det var ju en skicklig fotograf..-men var fanns han när han inte var ombord på Maxi 999:an?Vi hade en figur ombord på vår Maxi 77plus.Vi snackade aldrig med honom eftersom vi var anmäda i Double Head klassen.Desutom hade jag fullt att göra för skippern hade brutit armenoch var tvungen att hålla sig i när vi kinesgippade ett par ggr,seglar hälsning Martin

 8. Hej!

  Jag tänker på ditt inlägg gällande Hussmans veckobrev och den kommande börsnedgången.

  Jag har just börjat månadsspara på börsen och köper en del investmentbolag (kinnevik, industrivärden, investor m.fl) men också lite andra stora, stabila bolag. Min förhoppning är ju förstås att på lång sikt kunna skapa mig en ganska stabil sidoinkomst i form av aktieutdelningar.

  Jag har emellertid väldigt nyligen påbörjat detta månadsspar och har i skrivande stund en aktieportfölj som i dag har ett marknadsvärde på blygsamma 50.000 kr. Jag går inte all-in på börsen utan har även kapital som ligger orört som backup på ett sparkonto. Detta för att jag egentligen aldrig vill sälja mina aktier utan jag vill stå rustad inför en nedgång och med is i magen i stället fortsätta köpa stabila bolag till billigare priser. Jag har för avsikt att upprätthålla den här taktiken i åtminstone 30-40 år. Kanske kan den till och med tillåta mig att gå i pension tidigare och leva på avkastningar. Det är åtminstone hur jag tänker i dagsläget. Men!

  Nu känns det ju lite som att jag har kommit in och börjat månadsspara på börsen i toppen av “cykeln”(?). Anser du att det vore strategiskt smartare att:

  1. Avvakta och enbart köpa för lite blygsammare summor i mer defensiva bolag, för att sedan börja månadsköpa för större summor när efter/under tappet då nivåerna är mycket lägre än idag.

  2. Fortsätta månadsspara som vanligt, då ett börstapp sett över mitt långa tidsperspektiv och med månadsköp som plan, ändå kommer att lägga ett acceptabelt snitt på lång sikt?

  Nackdelen med punkt 1 som jag ser, är att jag möjligtvis kan “förlora” 1-2 år (kanske mer) i tid där jag skulle kunna upprätthålla en tämligen hög köptakt och bygga ut mitt utdelningsinnehav avsevärt.

  Nackdelen med punkt 2 som jag ser, är att det kanske är dumt att köpa färre aktier för min månadspott med dagens höga värderingar. Men återigen, spelar det någon roll med en sådan lång sparhorisont?

  Känner verkligen att jag skulle vilja få lite vägledning här och vore tacksam för ett svar!

  Med vänliga hälsningar,
  Henrik

  • Med tanke på ditt långa perspektiv och att det inte går att förutse framtiden så ska du nog göra som de flesta andra och helt enkelt månadsspara hela vägen ned (OM det nu går ner). Skulle det krascha så kanske du kan hitta sätt att köpa extra mycket då i alla fall. Men skulle det fortsätta rusa uppåt, hur osannolikt jag än tror att det är, så kan du tappa ränta-på-ränta-effekten om du inte sparar aktivt redan nu.

 9. Hej!

  Finns The Retarded Hedge Fund Manager inte att få tag i som fysiskt exemplar? Hade varit fint att addera till samlingen av inspirerande litteratur. Har läst den på datorn ett par gånger, men det är inte samma sak!

  • Hej, den är färdigformaterad för Print On Demand, men jag har inte satt upp en sådan tjänst. Det borde vara ganska enkelt, men jag har inte prioriterat det. Jag kanske gör det i jul, vi får se :D

   Kul att efterfrågan finns i alla fall.

 10. Hej Mikael!
  Sitter och läser om “Vinnaromviktningen”. I det fall börsen gått upp i mer än fem år i rad alternativt ner i mer än två år i rad och man potentiellt sitter rätt långt från sin ursprungsviktning – när skulle du säga att det är läge att återgå till ursprungsviktningen, och hur?

  • 1.man måste hitta sin egen kalibrering
   2.det beror på inte hur många år eller år i rad utan även på hur mycket och på t.ex. vissa värderingsmått
   3.en del säger varje år
   4.jag rekommenderar att göra en glidande omviktning snarare än tvära kast, utom just efter två års krasch då man bör gå från sin lägsta vikt till sin högsta nästan direkt

 11. Hej!

  Som student inom ekonomi, hur tror du arbetsmöjligheterna ser ut inom finans, vad mer specifikt anser du att man borde i sådana fall sikta på inom finans för bäst karriärmöjlighet? Vad skulle du rekommedera till en ekonomistudent när det kommer till utveckla/förbättra egenskaper som är önskvärda inom finans och därmed sticka ut från mängden?

  • 1) ganska tuffa, jag tror vi får se an “avfinansialisering” av samhället kommande 10 år, efter en extrem uppfinansialisering sedan centralbankerna började trycka pengar och sänka räntan till 0.
   2) gilla det du gör och inte bry dig om du tjänar pengar på det och därför kunna lägga mer tid och kraft än andra på att skapa unika mentala modeller kring finansfrågor
   3) kompetens inom statistik, systemkunskap, programmering, teknik
   4) egen erfarenhet av investering

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.