“Teknik” betyder inte vinstgaranti

Investerar du i teknikbolag?

Varför det? Då skulle du lika gärna kunna investera i utdelningsbolag.


Alla bolag ska egentligen hanteras som utdelningsbolag. Det betyder för övrigt inte att man ska köpa dem med avsikt att aldrig sälja. Alla bolag ska köpas och säljas, eftersom marknaden drivs av en oundviklig cykel av optimism och pessimism. Det gör att alla aktier i bland är för dyra och ibland billiga på riktigt, inte bara “jag kan inte kan komma på något alternativ och mår dåligt när grannen blir rik”-billiga. Köper du eller behåller dyrt blir avkastningen låg. Punkt.

Enkla strategier fungerar inte. Eller, mer korrekt, ofta finns ett korn av sanning i grunden av enkla strategier, vilket tidigt drar till sig smarta pengar. Modellen verkar fungera ett tag då kurserna stiger, vilket leder till att liknande bolag får bättre tillgång till finansiering.

Men, den initialt motiverade uppgången slutar ibland i en urskillningslös hausse då dumma pengar jagar efter vad de tror är en riskfri penningmaskin. Det är då felaktiga och vilseledande slogans som “hög risk ger hög avkastning” blir populära.

Läs resten på Omni Ekonomi: Expertrösterna

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.