Finanskursen

Hur börjar man egentligen investera?

Hur går man från helt oerfaren avseende investeringar till att förstå vilka verksamheter som skapar värde – och hur mycket värde?

Kolla in Finanskursen.se


Jag har gått den långa vägen, via en masterexamen i finans på Handelshögskolan i Stockholm 1990-1994 samt nästan 30 år som analytiker, investerare och förvaltare inom främst IT och bank.

De första sex åren som IT-analytiker präglades av en teknikboom av aldrig tidigare skådad omfattning, vilken följdes av en motsvarande djup krasch.

Därefter lyftes banker av en av centralbankerna uppblåst husbubbla 2003-2007, innan den resulterande kraschen för finanssektorn höll på att ta med sig hela den globala ekonomin och det moderna finanssystemet.

Och sedan började det om igen med både IT och banker perioden 2009-2014 i kamp om att leda börsen till nya höjder. Man får nog säga att FANGsen vann till slut, dvs teknikdrivna sociala reklamplattformar och underhållning. Oavsett vilken bubbla vi pratar om, så var det i mina sektorer det mesta hände.

(därmed inte sagt att telekom, verkstad och olja på något sätt var händelselösa – tvärtom, det var full aktivitet i stort sett överallt både uppåt och nedåt 1994-2014)

I Finanskursen har jag sammanfattat och förmedlar så praktiskt som möjligt mina lärdomar och insikter från mina erfarenheter med investeringar mellan 1985* och 2015 – och snart vidare till 2025.


* Jag ärvde mina första aktier 1985, och jag började handla själv på allvar 1992 när jag var mitt i mina studier på Handelshögskolan i Stockholm. 1994 blev jag analytiker på Skandinavien Fondkommission och 1996 kom Swedbank Markets med ett erbjudande jag inte kunde motstå. Plötsligt var jag ansvarig för att bygga upp analysen av IT-bolag på Sveriges största bank.

När jag var klar med säljsidan år 2000 bytte jag till hedgefonden Futuris inom Brummer och Partners, där jag stannade till den 1 januari 2015. På Futuris var jag portföljförvaltare, delägare och VD. Mitt ansvar var analys av och investeringar i främst mjukvara, IT-tjänster, banker och servicebolag, inklusive hotell- och resebolag. De senaste åren har jag varit med om att starta hedgefonden Antiloop där jag jobbar som fondförvaltare med inriktning mot aktier (inte t.ex. räntor, valutor, jordbruksråvaror, ädelmetaller, derivat mm)


Centrala investeringsfrågor

Varför är de så vanliga P/E-talen både fantastiska och värdelösa?

Vad kan man använda värderingsmultiplar till, och när, och vad ska man inte använda dem till?

Varför är kassaflöden det enda viktiga, men samtidigt i stort sett omöjligt att greppa?

Vad är “kapitalbindning”? Hur använder du insikter om begrepp som DSO och DPO till kunskap om ett företag är på rätt väg eller inte?

När är förbättrat kassaflöde en långsam väg mot värdeförstöring, och när är det positivt och värdeskapande på riktigt?

Hur skiljer man på lång och kort investeringshorisont?

I Finanskursen får du lära dig att Hitta, Analysera, Investera och Presentera aktiecase.