Se upp med förenklande och fördunklande etiketter

OM du gör bättre investeringar genom att kategorisera bolag som “fina” så fortsätt med det. Allt som fungerar på aktiemarknaden skall uppmuntras, för det finns så mycket som inte fungerar.

Personligen har jag dock inte lyckats sätta en motiverad värderingspremie baserad på om ett bolag är “fint” eller inte.


Ämne: Den intressanta verkligheten bakom uttrycket “fint bolag”

Slutsats: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta

Relaterat: på tal om farliga etiketter så pratar Ola Ahlvarsson den här veckan om att inte begränsa sig pga för smal beskrivning av vem man är och vad man gör (avsnittet är 34 minuter)


I den här artikeln kommer jag förklara varför jag tycker att uttrycket “fint bolag” är så fascinerande, och förhoppningsvis förmedla hur det kan leda till sämre investeringsresultat för den som använder sig av det.

“Fint? Vad betyder det?!”


Världens bästa investerare och wonderful companies

Charlie Munger och Warren Buffett brukar säga att det är bättre att köpa ett fint bolag till rimligt pris än ett ok bolag jättebilligt. Det har gått oerhört bra för Munger och Buffett.

“It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price”

Men, glöm inte bort att Howard Marks som är nästan lika framgångsrik har sagt att det är priset som är absolut avgörande för avkastningen. Marks säger att det finns ingen tillgång som är så dålig att investeringen inte kan bli bra om priset är tillräckligt lågt.

Citaten från Marks, Munger och Buffett är emellertid irrelevanta för dagens ämne utom på ett sätt: Det är lika dumt att investera enbart baserat på ett uttryck som “fint bolag” som huruvida priset är “lågt” eller om företaget är “wonderful” eller “fair”. Man gör sig skyldig till precis samma misstag av endimensionalitet och icke-analys.

Dessutom, Munger stannar förstås inte vid att kategorisera bolag som “wonderful” eller “fair”, eller att värderingarna bara delas in i två lika vaga kategorier. Han och Buffett har förstås en gedigen checklista som avgör om ett bolag uppfyller kriterierna för en långsiktigt högavkastande investering jämfört med alternativen.

Att de har som övergripande vägledning att hellre köpa dyrt och bra än billigt och dåligt betyder förstås inte att analysen stannar där. Inte ens ett riktigt bra företag med bra ledning är värt hur mycket som helst. Det förstår Munger också. Gör du?


Det farliga med “fina” bolag

Så här gör man (till exempel) när man tjänar pengar på aktier:

  • Köp en aktie baserat på analys av historiska kursrörelser och sälj den dyrare till någon annan
  • Köp en aktie baserat på analys av bolagets intjänings- och utdelningsförmåga och vänta på utdelningarna
  • Köp en aktie som värderas lägre än motiverat av bolagets intjäningsförmåga och sälj den när marknaden justerat för den tillfälliga felvärderingen

En del lägger till en fjärde punkt: Köp ett bolag som är “fint” och behåll det oavsett vad som händer med kurs eller verksamhet så länge det fortfarande är “fint”. Sälj bolaget när det inte längre är “fint”, förhoppningsvis till någon annan som fortfarande tycker att det är “fint”

Jag förstår att beskrivningen “fint” mycket väl kan användas som förkortning för “rimligt eller lågt värderat i förhållande till bolagets förutsättningar att skapa vinst och kassaflöde“, eller kanske “som har kompetent ledning, kompetent personal, tekniskt försprång skyddat av patent, hög och stabil marknadsandel tack vare bra produkter, låga enhetskostnader och nöjda kunder” och liknande positiva, mer eller mindre precisa, beskrivningar. Men, det finns en uppenbar risk att man lurar sig själv om man inte regelbundet uppdaterar bilden av bolaget och påminner sig själv om sin definition av genvägsbegreppet.

Tanke: Warren Buffett kanske skulle säga att om företaget har en “vallgrav” (moat) av skydd mot konkurrenter så är det ett fint bolag, men vad vet jag om hur han tänker?


Etiketter formar verkligheten och ditt beteende

När du sätter en etikett på något så låser du din uppfattning om saken. Det gäller både när du säger saker om dig själv som “jag är ekonom”, “jag kan inte sjunga” och när du kategoriserar andra eller andra saker. Vad betyder t.ex. “Emerging Markets” och är alla EM likadana? Vad betyder “tight oil”, “unconventional oil” eller “oljelager” (vilket lager, vilken slags olja, vilken årstid, under vilka omständigheter)?

Etiketter och fördomar är ibland användbara genvägar, det är därför evolutionen tagit fram dem. Men, på börsen och i många andra moderna sammanhang utgör de s.k. evolutionära mismatches.

Om någon (någon annan eller en tidigare version av dig själv) gjort en gedigen analys av ett företag och år efter år kommit fram till att bolaget outperformar på en rad punkter (tillväxt, resultat, kassaflöde, renommé, anställda) så förstår jag om man inte orkar redovisa allt detta utan börjar kalla bolaget “fint” eller “kvalitativt” eller “det finns en mängd punkter över lång tid som motiverar 30% högre multiplar än liknande företag eftersom det pålitligt vuxit ifatt värderingen på 2 år gång på gång”. OK, kalla det “fint” för att du tröttnat på at förklara för oinsatta varför du äger en skenbart dyr aktie.

Men, om du bara hört någon annan kalla det “fint”, hur ska du då veta vilken premie som är motiverad?

Eller, om du slutar analysera detaljerna (förståeligt om resultatet varit detsamma år efter år) och nöjer dig med att tänka att “äh, det är ju ett fint bolag, varför skåda hästen i munnen“, då kan bolaget eller dess förutsättningar ha förändrats.

Det är denna lättja jag vill varna för när man använder vaga etiketter. Vilket P/E-tal ska ett “fint” bolag ha? Och ett fult då?

Så länge etiketten fungerar för dig och du vet precis vad den står för ska du förstås använda den. Det är effektivt – slösa inte tid på att övertyga andra om du inte måste för att din strategi ska fungera.

Men tänk på att när det pratande huvudet på TV säger “det är ett fint bolag” så har du ingen aning om vad just det huvudet menar. Dessutom tycker jag att det påfallande ofta gäller fallna änglar, dvs bolag som t.ex. Hennes & Mauritz som överpresterat historiskt men sedan väldokumenterat tappat mark. Man vill så gärna att aktien och ens pengar ska komma tillbaka, så man hänger upp sig på att det ju brukade gå bra och därför struntar i märkliga lageruppbyggnader, fallande marginaler. vilseledande information med mera.


Vad som än får din båt att flyta

“Fina bolag”-etiketten fungerar i alla fall inte för mig. Det är för oprecist. Jag kan inte använda det vare sig för prognoser om bolaget och dess finansiella data eller värdering av bolagets prestationer.

Däremot kan jag också i en snabbpitch säga saker som “de har ett teknologiskt försprång och ett genomtänkt affärsmannaskap som sannolikt gör att tillväxten fortsätter vara högre än branschsnittet samtidigt som lönsamheten är högre. Skalfördelar och en från grunden genomtänkt produktion och distribution gör att företaget sannolikt fortsätter att utöka sitt försprång“, dvs jag säger typ “fint bolag och kan därför värderas högre”.

Alla orkar inte alltid vara precisa utåt. Det viktiga är att vara precis där det gäller – i ditt faktiska beslutsfattande.

Så, om du inte är helt säker på att användning av termen “fint bolag” gör dina aktieaffärer säkrare eller mer högavkastande, så var vaksam och gå igenom fakta en gång extra.

Free TIP: Check out TIC! It's the distillation of my 30 years as a finance professional

l.

In just 6 weeks of online studies of videos, text documents, screen captures & spreadsheets, The Investing Course teaches you how to Identify, Analyze, Invest, Optimize, Evaluate investments and asset portfolios. It's thorough, pedagogical, easy and fun (well...) for any motivated student.

Join the growing list of very satisfied participants like Pavel Pek below

So far I really love the course!

It's surely more work than I thought to understand all of it (math and logic doesn't really come naturally to me, I am a psychologist by career and humanities oriented my entire life), but it provides me with the exact hobby/intellectual challenge that I was looking for. I also really like the overall background of you Mikael and Ludvig (long time fan of Ludvig's blog) and how the lectures are structured and taught.

The overall system seems to me much more thorough and well thought (esp. the emphasis on the P = FxV formula and the overall picture it so far gave me) of than anything else I found online in my two or so humble weeks of being interested in investing. I am very impressed as yet!

Thanks for bringing this to English.


Glad to hear this can help Karl! Of course, use it with a name, would be glad to spread this course, I take it for an excellent investment that I've made. Best of luck with marketing of this, it's a really awesome system!!

 

3 thoughts on “Se upp med förenklande och fördunklande etiketter”

  1. Tack! Jag är inte ensam om att störa mig på uttrycket fint bolag. Aldrig fattat varför ett bolag är fint? Dock alltid känna mig som en sur gubbe och aldrig kommenterat.

  2. Fint inlägg. Bra att du tar striden.
    Utrycket används väl mestadels av så kallade utdelningsinvesterare (som jag inte förstår mig på).
    Köp, behåll, älska det “fina” värdepappret oavsett vad som händer. Styrkan är enkelheten i strategin. Med rejäl diversifiering och hundra års investeringshorizont blir det säkert ett litet positivt netto. Det gäller att börja i tid.

    Läste din bok för en tid sen, mycket trevligt, tack.

    Hade en period i livet då jag också tokhandlade men med egna pengar.
    Nu går allt betydligt mer sansat och lugnt till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.