Så investerar du smartast i teknologiaktier – GARP och hans värld

This post is in Swedish.

The message is that a technology company isn’t always what you’d like it to be (specifically in terms of growth, economies of scale, profitability and competitive advantage). Don’t accept the “tech” designation at face value.

Den här krönikan innehåller små klipp från originalet som finns publicerat i sin helhet här på Vontobels sajt.


Du är en GARP-person

Även om du inte tänkt på det själv så är du antagligen en GARP-person. De flesta är det, kanske alla egentligen. GARP står för Growth at A Reasonable Price. Tillväxtkomponenten i GARP gör att du får tiden på din sida i en investering, vilket utvidgar intervallet för vad som uppfattas som ett rimligt pris. Som kontrast är Deep Value-strategier i krympande eller rakt av döende företag beroende av en relativt snar likvidation för att ge positiv avkastning. Där är dessutom rimligt pris begränsat till en bra bit under de konkreta tillgångarna. Om du inte fyllt 40 än har du kanske inte ens kommit i kontakt med äkta Deep Value-strategier.

Investeringsstrategier som riktar in sig på Dividends, Value, Growth eller Tech kan faktiskt alla kategoriseras som GARP: tillväxt till rimligt pris. Om priset vore orimligt sk… (fortsättning)

En GARP-investerares ultimata investeringsobjekt växer nämligen ovanligt snabbt, uppvisar skalfördelar inom tillverkning, distribution, varumärke, teknikhöjd och investeringskapacitet samt helst utvidgar sitt försprång mot konkurrenterna och ytterligare stärker sin position i takt med tillväxten. Dessutom ska företaget vara… (fortsättning)

…I slutet av cykeln blir en allt mindre grupp snabbväxande teknikföretag successivt det självklara sättet att få maximal avkastning på sitt kapital. Idag är det FANG-aktierna, men inget säger att det är just informationsteknik som drar till sig intresset. Det kan lika gärna vara bioteknik eller läkemedel…  (fortsättning)

Den mest praktiska definitionen på ”teknikbolag” är att den handfull bolag som tar täten i marknadsvärdestillväxt på börsen är teknikföretag, oavsett deras faktiska verksamhet eller metoder och verktyg för att driva affären.

Japp, det är precis så dumt som det låter…  (fortsättning)

En strategi som kan fungera för mindre investerare är att bara följa eller t.o.m. försöka förekomma flocken i den här självförstärkande processen, där vinnaren definieras som teknikföretag och därmed drar åt sig ännu mer kapital och således blir ännu mer av en vinnare… (fortsättning)

Ett varnande exempel är bilföretaget Tesla som i dagsläget består av en rudim… (fortsättning)

…har erhållit mycket hög avkastning.


Hela artikeln finns som sagt på Vontobels sajt här. Det här är alltså ett samarbete där jag får betalt av Vontobel för att skriva en krönika med finansinnehåll åt företaget.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.