My worst investment mistakes

This post exists in audio format in English here.

This post, however, is in Swedish (and it’s actually just a few excerpts from the real thing here). Try this post in English instead — about economic stimulus.


Lärdomar från mitt värsta investeringsmisstag

Trots att jag agerade moderator på en nyckelpresentation för Prosolvia i samband med börsnoteringen, och blev lite av en andra talesperson för aktien, efter deras huvudfirma Carnegie, så lyckades jag missa Prosolvias bokföringstricks och kommande konkurs ända in i det sista. Eftersom jag hade hunnit fylla 25 år och jobbat som professionell och högt rankad finansanalytiker i flera år fanns inga ursäkter.

fortsätt läsa via den här länken till min gästhamn hos Vontobel

Men, min absolut sämsta investering på alla sätt — och där jag har absolut ingenting att skylla på — gäller en blankningsposition i ett europeiskt bankindex andra halvåret 2013. Misstaget kostade omkring en miljard kronor

fortsätt läsa via den här länken till min gästhamn hos Vontobel

I korthet så hade jag det globala ansvaret för investeringar i bankaktier. När mina blankningar förlorade pengar på grund av en serie myndighetsåtgärder sommaren 2013 kunde jag inte förmå mig att stänga positionen utan drog på mig allt större förluster ända tills mina kolleger kunde övertala mig om att jag antagligen inte förstod läget så bra som jag trodde; och därför behövde täcka positionen.

Den miljarden lärde mig en hel del om min egen psykologi, om stop-loss-åtgärder och om att ta reda på vad man vet och vad man inte vet i vanskliga investeringslägen.

fortsätt läsa via den här länken till min gästhamn hos Vontobel

Vad lärde jag mig av den här historien och hur kan du eller jag använda de insikterna idag? Några av de viktigaste punkterna gäller kommunikation, förenkling och ifrågasättande:

  • När förlusterna börjar stiga i en position, utgå från att…
  • Skapa en trovärdig bild av hur motståndarsidan…
  • Även om en bank är insolvent och tekniskt konkursmässig så…
  • Tyvärr utgick jag istället från att…
  • När förlusterna börjar stiga i en position, utgå från att du faktiskt inte förstår hela situationen eller har tillgång till all väsentlig information. Försök istället ta reda på vem som kan sitta på viktiga pusselbitar och kontakta den personen.

fortsätt läsa via den här länken till min gästhamn hos Vontobel

admin

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.